Зеленски: Русия е виновна за катастрофалния глад по света

Украинските сили са отблъснали руско настъпление в Донецка област.

Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в традиционното си вечерно обръщение, пише БНР.

Той обвини и Русия, че изнудва света с глад, след като тя се оттегли от т.нар. Черноморска инициатива за износ на храни от черноморските пристанища на Украйна.

Москва обяви, че в съботното нападение с бойни дронове срещу корабите на Черноморски флот в Севастопол е бил използван морският коридор за износ на зърно от украинските пристанища. Зеленски отрече тези твърдения.

„Русия е единствената виновна за това, че сега храната ще стане по-скъпа за хората на огромна територия от света – от Западна Африка до Източна Азия. Русия е причината, поради която хората, по-специално в Етиопия, Йемен или Сомалия, са изправени пред катастрофален недостиг на храна. Разбира се, партньорите се опитват да убедят терористичната държава да забави малко изнудването. Но дали това е реалистично? Засега фактите сочат, че руското ръководство е по-заинтересовано от изостряне на продоволствената криза, отколкото от изпълнение на подписаните документи. И това е отговорът към всички онези, които говорят за преговори с Русия“, отбеляза украинският президент

Зеленски допълни, че 218 кораба чакат възможност да превозват храни по договори за износ или да акостират в украински пристанища.

Източник: Факти