Зеленски: Русия незабавно да бъде изключена от всички структури на ООН

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинският президент Володимир Зеленски, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, поиска органът на ООН да даде легално определение за терористична държава.

Същевременно той обвини Русия за подобно поведение.

„За съжаление, в момента ООН не разполага с правна дефиниция на термина „терористична държава“, съгласувана с всички държави – членки на ООН“, заяви Зеленски чрез видеовръзка.

Той каза, че конфликтът в Украйна „демонстрира спешната необходимост от въвеждане на термина на ниво ООН и наказване на всяка терористична държава“. Той също така призова Русия да бъде изключена от всички структури на ООН заради предполагаемото нарушаване на принципите на организацията.

В същото време Зеленски заяви, че е призовал САЩ да признаят Русия за спонсор на тероризма. Френският президент Еманюел Макрон заяви на пресконференция, че е отказал да признае Русия за спонсор на тероризма, защото „това не е методологията на Франция“. Говорителят на генералния секретар на ООН Стефан Дюжарик, коментирайки обаждането на Зеленски, заяви, че подобни решения не са в компетенциите на генералния секретар на организацията.

Източник: dnes.bg