Зеленски: Русия планира нова мобилизация, за да започне масирана офанзива

Русия планира нова мобилизация, за да започне нова масирана офанзива, е заявил президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Това съобщава БГНЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия планира да мобилизира още войски за нова мащабна офанзива, докато Москва е изправена пред вълна от вътрешни критики след нападението в град Макеевка, при което загинаха много войници.

От седмици Киев съобщава, че руският президент Владимир Путин планира отново да разпореди наборна мобилизация и да затвори границите, за да попречи на наборниците да напуснат страната.

„Не се съмняваме, че сегашното ръководство на Русия ще използва това, което е останало в него, за да промени хода на войната и поне да отложи нейното поражение“, заяви Зеленски във вторник вечерта.

„Ние трябва да предотвратим този руски сценарий. Ние се подготвяме за него. Терористите трябва да бъдат победени. Всеки опит за ново нападение трябва да се провали“, каза украинският президент.

Стотици хиляди мъже избягаха от Русия от септември насам, когато Путин нареди мобилизация за първи път от Втората световна война насам след пораженията на бойното поле в Украйна.

Миналия месец Путин заяви, че няма нужда от нова мобилизация. Сега обаче има признаци, че Москва може би обмисля и тази възможност.

Русия успява да заглуши всички гласове, които пряко се противопоставят на войната, а критиката е забранена с различни медийни разпоредби. В същото време обаче провоенно настроените блогъри имат по-голяма свобода, като някои от тях имат стотици хиляди последователи в социалните мрежи. Много от тях критикуват Украйна, като се позовават на „безсърдечното и некомпетентно ръководство“, а тази седмица изразиха гнева си от нападението, при което загинаха руски войници в училище в Донецка област в навечерието на Нова година.

Руското министерство на отбраната, което съобщи, че броят на загиналите при нападението е нараснал от 63 на 89, обвини войниците в незаконно използване на мобилни телефони, което според него е помогнало на Украйна да локализира базата в Макеевка.

Андрий Черняк, служител в разузнавателния отдел на украинското министерство на отбраната, заяви, че Киев не очаква Русия да се оттегли въпреки големия брой жертви.

„Според информация от украинските военни, през следващите четири-пет месеца руската армия може да загуби до 70 000 души. И руското ръководство е готово за тези загуби“, заяви Черняк.

Руските лидери „разбират, че ще загубят, но не планират да прекратят войната“, каза той.

Путин планира да проведе разговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган днес, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Турция действаше като „посредник“ заедно с ООН, за да постигне споразумение за износ на зърно от украинските пристанища.

Източник: БНР