Зеленски: Русия загуби една от възможностите си да тероризира света

Русия загуби една от възможностите си да тероризира света.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви това във видеообръщение, коментирайки пристигането на първия товарен кораб с украинско зърно в пролива Босфор в Истанбул.

Това предаде БГНЕС, цитирайки Анадолската агенция.

„Днес първият кораб с украинско зърно пристигна в Босфора, след като премина през специалния коридор в Черно море, който беше договорен, за да се отблокират нашите пристанища. Целта ни сега е да има регулярност: когато един кораб напуска пристанището, там вече трябва да има други кораби – както тези, които се товарят, така и тези, които са на път към пристанището. Непрекъснатостта и редовността са необходим принцип, от който се нуждаят всички потребители на нашите селскостопански продукти“, каза Зеленски.

Той подчерта, че износът през тази година е необходим, за да могат украинските фермери и селскостопански компании да разполагат с достатъчно ресурси за сеитбата през следващата година.

„Това вече е въпрос на продоволствена сигурност, а за нашата страна следващата година е осигурена сега“, каза президентът.

Зеленски заяви, че Русия е предизвикала продоволствената криза, за да използва доставките на пшеница, царевица и петрол като оръжие.

„Точно както вече прави с газа и петрола – Русия създава недостиг, повишава цените, а когато провокира социални сътресения, изисква политически отстъпки. Това не трябва да се случва с храната. Разбира се, че разбираме с кого си имаме работа. А Русия разбира, че губи една от възможностите си да тероризира света“, добави държавният глава.

Според него, когато светът е обединен, когато партньорите изпълняват задълженията си, е възможно да се постигне желаният резултат.

„През следващите дни ще видим как ще продължи инициативата със зърно. И искам всички в Украйна да го разберат – въпреки кампанията за дезинформация относно инициативата за зърното, която се разпространява от враговете на нашата държава… Всяка гривна, спечелена от нашите земеделци, и всички възстановени международни връзки на Украйна ще бъдат принос към укрепването на нашата държава“, подчерта Зеленски.

На 2 август турското министерство на националната отбрана съобщи, че корабът „Разони“ с царевица на борда, който е напуснал украинското пристанище Одеса, е достигнал пролива Босфор в Черно море.

На 22 юли в Истанбул в присъствието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш беше подписано споразумение за безопасно транспортиране на зърно от украинските пристанища. Документът беше подписан от представители на Украйна, Русия, ООН и Турция.

Източник: Факти