Зеленски: Русия загуби 100 000 войници в Украйна

Бахмут е най-горещата точка на целия фронт, 1300 км+ активни военни действия.

От май окупаторите се опитват да разбият нашия Бахмут, но минава времето и Бахмут разбива не само руската армия, но и руските наемници, дошли да сменят попиляната армия на окупаторите.

Това заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение.

По думите му Русия вече е загубила почти 99 хиляди от войниците си в Украйна.

„Скоро окупаторите ще дадат 100 хиляди жертви. За какво? Никой в Москва не може да отговори на този въпрос. И няма да го направят. Те водят война и пропиляват живота на хората, на чужди хора, не на близките си, не собствения си живот, само защото Кремъл не може да признае грешките си и ужасно се страхува от реалността“, заяви Зеленски.

Президентът благодари на бойците, които удържат Бахмут, Соледар, Авдеевка, Марийнка, Креминна и цялата област Донбас.

Той съобщи също, че е поискал допълнителна военна помощ от скандинавските страни – оръжия, снаряди, нови отбранителни техники.

Според Зеленски ключовата задача на украинските власти, дипломати и служители е да гарантират, че световната подкрепа за Украйна през следващата година не само ще остане на същото ниво, но и ще се увеличи по отношение на укрепването на отбранителните операции.

„Имаме нужда от повече оръдия, снаряди – това са модерни танкове, които все още не са доставени в Украйна. Това са повече реактивни системи за залпов изстрел с голям обсег, модерна и наистина ефективна ПВО“, изброи президентът, цитиран от „Украинская правда“.

Източник: Bulgaria ON AIR