Зеленски: Швеция трябва да ни даде самолетите си „Грипен“

Снимка: БГНЕС/ EPA

Украйна работи за получаване на модерни изтребители, които ще помогнат на нейните въоръжени сили да преодолеят настоящото превъзходство на руските сили в украинското небе.

Това предаде Укринформ.

Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, който е на посещение в Швеция, където разговаря със шведския премиер Улф Кристершон.

„Нямаме въздушно превъзходство, нямаме модерни самолети. Шведските „Грипен“ са гордостта на вашата страна и аз вярвам, че премиерът може да сподели подобна гордост с Украйна“, заяви Зеленски на обща пресконференция с шведския премиер. „Ние работим по този въпрос. Важно е да предприемем силни стъпки, важно е, че отсега в продължение на няколко седмици ще бъдат предприети действия, които ще разкрият възможността за получаване на подходящ самолет“, каза Зеленски.

Той допълни, че Украйна ясно разбира своите собствени слабости и сили в тази война с руския агресор. Украинските военни се сражават на своя територия и са много мотивирани, те правят всичко възможно и невъзможно в най-трудните райони на фронта, докато Русия отстъпва там или губи хиляди свои хора всяка седмица, посочи украинският президент. Зеленски обяви и, че считано от утре той ще започне разговори с няколко лидери в тази насока.

„Сигурен съм, че заедно с нашите партньори ще направим всичко и ще постигнем подобаващ резултат в небето, така че руснаците да нямат това превъзходство. Когато те контролират небето за жалост ние не можем да се придвижваме бързо напред на терен. А ние се нуждаем от това“, заяви Зеленски.

На същата пресконференция украинският лидер е съобщил, че тестови изпитания на „Грипен“ с украински пилоти вече са започнали, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че от думите на Зеленски става ясно, че Украйна е започнала дискусиите със Швеция относно възможността на получи изтребители „Грипен“.

Това бе първата визита на украинския президент в Швеция от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Разговорите относно възможността за получаване на „Грипен“ следват одобрението от САЩ за Дания и Нидерландия да изпратят американски Ф-16 на Украйна.

През юни шведското правителство заяви, че ще предостави на украински пилоти възможността да тестват „Грипен“, но също така заяви, че се нуждае от всичките си изтребители, за да защитава територията си.

Днес на общата пресконференция Кристершон не спомена нищо за „Грипен“. Той осъди руската атака по украинския град Чернигов, в която загинаха седем души и бяха ранени 90 души, предаде Ройтерс.

„Това само показва още по-силно колко е важно да бъдем до вас във вашата борба“, заяви Кристершон на Зеленски.

Украйна и Швеция подписаха споразумение, съгласно което Украйна ще започне производството на шведски бойни машини Си Ви 90.

По време на визитата си в Стокхолм Зеленски ще има среща и с председателя на парламента, с главнокомандващия шведските въоръжени сили и с лидерите на основните шведски партии.

Швеция помага на Украйна, като й доставя оръжия и оборудване като танкове, противосамолетни системи и бронирани пехотни бойни машини Тайп 90.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви днес, че правителството планира да изпрати нова военна помощ за Украйна на стойност 313,5 милиона долара, състояща се основно от боеприпаси и резервни части за доставени вече оръжейни системи. Това ще бъде тринадесетият пакет с помощи за Украйна от началото на войната на обща стойност 1,8 милиарда долара.

Източник: БТА, Гласове