Зеленски: Трябва да ни дадете още оръжия. Трябва да затегнете още повече антируските санкции

Украйна се нуждае от доставки на оръжие и от по-строги санкции срещу Русия.

Това заяви украинският президент Владимир Зеленски пред депутатите от Националния съвет (парламента) на Словакия, говорейки във вторник чрез телеконференция.

Излъчването бе осъществено от словашки телевизионни канали, цитирани от международните медии.

„Първото нещо, от което се нуждаем, са оръжия. Словакия ни предостави това, от което се нуждаехме…говорим за самолети и хеликоптери“, каза Зеленски. „Друг инструмент са санкциите. Ако те отслабват, тогава ще ни бъде трудно“. Украйна, според Зеленски, трябва да затегне антируските санкции на ЕС, предава БГНЕС.

Спирайки се на енергийните санкции срещу Русия, той подчерта, че това е голям проблем за Словакия, която е почти изцяло зависима от руските доставки на петрол и газ. Въпреки това отхвърлянето на енергийните суровини е необходимо, за да могат европейските държави да се отърват от руската зависимост, смята той. Зеленски призова за бързо приемане на Украйна в Европейския съюз и за подкрепа на Братислава в усилията на страната му по този въпрос. Присъединяването на Украйна към ЕС, каза той, ще засили отбранителната способност на общността.

Източник: dnes.bg