Зеленски в Лондон: Победата на Украйна срещу Русия ще промени света

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че победата на Украйна срещу Русия ще промени света и ще спре бъдещите агресори.

Това предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че Зеленски е направил това изявление в своето днешно обръщение към британските депутати в Уестминстър хол в Лондон.

„Победата ще промени света и това ще бъде промяна, от която светът отдавна се нуждае“, каза Зеленски, който е на първото си посещение във Великобритания откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година.

„Обединеното кралство върви редом с нас към най-важната победа в живота ни, това ще бъде победа над самата идея за войната“, каза Зеленски.

Украинският президент се срещна също така с Риши Сунак, както и с крал Чарлз Трети.

По-рано днес Великобритания обяви, че незабавно ще увеличи военните си доставки за Украйна, за да ѝ помогне да отблъсне засилващата се руска офанзива и обеща, че ще обучава украински пилоти, предаде Ройтерс.

Информацията бе оповестена при пристигането на украинския президент Володимир Зеленски на острова.

На 9-ти той ще посети и Брюксел, където ЕС ще има среща на върха. Лондон е първата спирка от второто му пътуване зад граница, откакто Русия започна настъплението си в Украйна на 24 февруари. През декември украинският държавен глава посети Вашингтон.

„Обединеното кралство бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на Украйна.

Аз съм в Лондон, за да благодаря лично на британския народ за подкрепата и на премиера Риши Сунак за лидерството“, написа Зеленски в „Телеграм“ под своя снимка от летището в компанията на Сунак.

Великобритания, която обучава украински военнослужещи, заяви, че ще подготви и украински пилоти за управление

на „усъвършенствани изтребители, отговарящи на натовските стандарти в бъдеще“. Лондон поясни, че това е „част от дългосрочна инвестиция в украинската армия“.

Тази формулировка изглежда подсказва, че Великобритания все още не е променила решението си засега да не предоставя изтребители на Киев, коментира Ройтерс.

Миналата седмица министърът на отбраната Бен Уолъс каза, че обучението на един украински пилот за управление на британски изтребител би отнело не по-малко от 35 месеца.

Сунак днес заяви, че визитата на Зеленски е свидетелство за „куража и решителността“ на Украйна, както и за „неразрушимото приятелство“ между двете страни.

През последните шест месеца Великобритания обучи 10 000 украински военнослужещи и тази година ще подготви още 20 000, сочи информация на британското правителство.

Миналата седмица на острова пристигнаха украинци, които да бъдат подготвени за работа с танковете „Чалънджър 2“.

Източник: Светослав Танчев, Николай Велев, БТА, Vesti.bg