Земеделският министър оповести щедростта на правителството: След 26 август ще раздаде по 300 лв. на свиневъдите

Правителството е щедро и след 26 август ще раздаде по 300 лв. на свиневъдите.

Това съобщава Десислава Танева, цитирана от Телевизия Евроком.

До 26 август кметовете на населени места и ветеринарните лекари трябва да са готови с протоколите за санитарното почистване и дезинфекцията на дворовете на домакинствата, които доброволно за унищожили прасетата си, за да започне изплащането на компенсацията от 300 лева на стопанство.

Това заяви земеделският министър Десислава Танева във Велико Търново, където се проведе национална среща с областните управители, кметове на общини и представители от екологичното и регионалното министерство.

Няма да бъде допуснато в списъците да попаднат хора, които не са гледали прасета, обясни земеделският министър: „Това е отговорност на съответния кмет на населеното място, който ще предава и прави списъците, и ветеринарния доктор. Тази списъци ще бъдат публични“.15 милиона евро са прогнозните щети за промишленото свиневъдство от заразата в шестте засегнати свинекомплекса.

Предвиждат се промени в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е дивите прасета да бъдат намалени от 2,5 на 0,3 бройки на площ от 100 хектара.

Източник Евроком