Жозеп Борел: България и Унгария участват във финансирането на оръжията за Украйна

България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени.

Това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург.

Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция:

„Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни-членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част“.

Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като „провал и ужас“. „Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск“, подчерта той и заяви, че ударът по гарата в Краматорск миналата седмица дори не е военно действие, а чисто престъпление.

Борел каза още, че министрите днес са обсъдили дезинформацията и руската пропаганда за войната, например разпространяването на твърдения, че наложените срещу Москва санкции са причина за нарастването на цените и очаквания недостиг на храни.

Борел обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб:

„Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ. Голям брой кораби не могат да напуснат украинските пристанища. На практика те предизвикват глад по света, като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна“.

Министрите са обсъдили с главния прокурор на международния наказателен съд Карим Хан как да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушение на международното право чрез документиране на военните престъпления. Чрез видеовръзка е участвала и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

За държавите, които не ползват руски газ, е лесно да кажат, че могат и без него, заяви още Борел.

Той отбеляза, че се подготвят нови санкции срещу Русия и нищо не е изключено. По неговите думи налагането на ембарго над вноса на руски петрол и газ се обсъжда, но днес решение не е било прието. Според него е по-вероятно първо да бъде ограничен или спрян вносът на петрол, защото е на четири пъти по-голяма стойност и е по-лесно заменим.

Дори утре да спрем да внасяме газ, това няма да попречи на очакваното в следващите дни и седмици нападение на руските войски. Мерките, които обсъждаме, са средносрочни, поясни Борел. Той посочи, че изходът за ЕС е във възобновяемата енергия.

Източник: БНР, БТА, Eпицентър.бг