„Златните“ WC в София – по 300 000 лева, в „Кристал“ дори не работи

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Самопочистващата се обществена тоалетна, намираща се в градинката пред НДК, е на стойност близо 300 хил. лв, съобщи bTV, пише Dnes.bg

По проект тя би трябвало да бъде 11 кв. метра, а цената на квадратен метър – 13 хил. евро.

Още през 2015 г. Столичната община е платила сумата от близо 287 хил. лв с ДДС на българска фирма изпълнител, която да извърши монтажа на тоалетната.

Според Светлозар Алексиев от „Спаси София“ размерът ѝ е 8 кв. метра, а не 11, както е описано в проекта. Така излиза, че един квадратен метър струва 17, а не 13 хил. евро, заяви той и допълни, че стойността на апартаментите в района, които са между 60-70 кв. метра, е доста близка до тази на автоматичната обществена тоалетна.

„Не виждаме никаква причина това нещо да струва толкова, но дори и струва, управляващите трябва да обяснят дали в един град, в който дори тротоарите не са на санитарния минимум, може да си позволи такива удоволствия“, заяви Алексиев.

Според архитект Петър Киряков в случая става въпрос за съоръжение, което идва от чужбина, а цената му се диктува от тази на производителя.

Сумата е стряскаща пък по думите на архитект Димитър Куманов. Той коментира иронично в ефира на bTV, че за тези пари тоалетните чинии е трябвало да бъдат позлатени. По думите му начинът, по който се извършват поръчките за подобен тип съоръжения, е голям проблем.

Столична община е монтирала „златни тоалетни“ и в градинката пред Кристал. Всяка една от тях струва по над 100 000 лева или близо по 9400 евро на квадратен метър, но въпреки щедростта от джоба на столичните данъкоплатци, те не работят.