Зверски глад за боеприпаси в Украйна, към свършване са

Има катастрофален недостиг на боеприпаси за украинските сили в Бамут.

Това твърдение се появи в профил във Фейсбук, за който се твърди, че е на офицер от 93-та механизирана бригада на украинската армия.

Именно тази бригада е основна част от украинските сили, които бранят превърналния се в символ на украинската съпротива град. За да бъде подкрепено твърдението за липса на боеприпаси, във въпросния профил се появи интересен разказ, подкрепен с 3 видеа – как модерен руски танк Т-90 не е бил унищожен, след като е бил локализиран и е трябвало само да бъде обстрелян.

Украинското командване обаче забранило да се ползват доставени от Запада боеприпаси – според офицера (Александър Лейтьоха) официалното обяснение е, че е нерентабилно тоест твърде скъпо. Съответно той поставя питането – танкът струва 2,5 млн. долара, колко струват тези западни боеприпаси?

„Знаем къде се намират 75% от руските огневи позиции, но не можем да ги ударим (заради липса на муниции). Дават се по 5 до 7 изстрела по една цел“, пише още в разказа.

Там се казва и, че руснаците се страхуват като дава пример с друг случай – руска самоходна установка БМ-21 „Град“ е навлязла в Бахмут, но е спряла на определена по-далечна дистанция и е стреляла оттам, което не ѝ е позволило да нанесе необходимите поражения. Въпросът с боеприпасите за Украйна, но и за Европейския съюз, беше повдигнат от най-известния и голям производител на боеприпаси в Германия – Rheinmetall.

Изпълнителният му директор Армин Папегер остро критикува германските управляващи политици, като заяви, че те се бавят – на думи искат много по-голямо производство, но не осигуряват пари и условия за това. Папергер каза, че е уверен, че с адекватна подкрепа отбранителната индустрия в Европа и САЩ може да достави достатъчно военно оборудване на Украйна, за да осуети руска победа.

„Ако Западът иска Русия да загуби тази война, тогава Русия няма да я спечели. И Европа, и САЩ са в състояние да произведат повече, отколкото Русия някога ще може да произведе“, категоричен беше Папергер – въпросът е в желанието:

Германски гигант: Ако не увеличи разходите, Европа не може да задоволи нуждата от боеприпаси на Украйна Показателно за нуждата от амуниции е, че Украйна официално обяви старт на производство на снаряди за собствените си нужди в завод на територията на страна-членка на НАТО. От друга страна обаче, за последните 24 часа украинското командване съобщава, че са унищожени 8 руски танка и 10 бронирани машини, както и 9 гаубици плюс 7 ракетни системи за залпов огън, което подсказва, че украинците не са останали изобщо без боеприпаси. Затрудненията с боеприпасите обаче не са само за Украйна – Русия също се намира в усложняваща се ситуация.

Руският военен министър Сергей Шойгу нареди удвояване на производството на високоточни боеприпаси, но той го направи на фона на увеличаващи се данни как руската армия изпитва все по-голям недостиг на обикновени боеприпаси. Данни за това има от САЩ, от Великобритания, а дори и в руски телеграм канали постоянно се появяват оплаквания – последното засега по-видимо е от Юри Мезинов, член на „Единна Русия“, партията на руския диктатор Владимир Путин, който говори за недостиг на муниции за руснаците по целия фронт в Украйна.

Източник: аctualno.com